Muziek & Dementie

Muziek stimuleert de hersengebieden die met het verwerken van muziek en emoties te maken hebben. Muziek laat niemand koud en ook bij mensen met dementie niet.

Communicatie

Bij dementie gaan vaardigheden gekoppeld aan specifieke gebieden in de hersenen, zoals de spraak, vaak achteruit. Luisteren naar muziek of zelf muziek maken activeert veel meer delen van de hersenen. Het roept herinneringen en emoties op en nodigt uit tot bewegen. En omdat muziek mensen heel direct aanspreekt, kunnen zij zich toch uiten. Door muziek is het weer mogelijk contact met elkaar te hebben.

Muzikaal geheugen

Je muziekervaring en muzieksmaak tussen de 15-25 jaar ligt verankerd in het muzikaal geheugen en wordt niet aangetast door ouderdom of dementie. Het horen van muziek uit die tijd roept momenten van herkenning op. En deze mooie herinneringen zorgen voor een groter gevoel van geluk en welzijn in het heden.

Muziek als medicijn

In de muziekles die ik geef aan mensen met dementie zoek ik naar muziek en liedjes die dierbare herinneringen bij hen oproepen. Het vraagt voorbereiding en inlevingsvermogen om ‘de juiste snaar te raken’ en is dus een heel individuele benadering. Maar eenmaal gevonden, begint het muziekplezier en voelen we samen de verbinding. Aan de piano spelen en zingen we samen de bekende melodieën. Direct is zichtbaar dat er rust en ontspanning optreedt en dat ogen weer beginnen te glimmen.

In Nederland heeft Annemieke Vink onderzoek gedaan naar de effecten en methoden van muziek (therapie) op mensen met dementie. Zij pleit voor het op veel grotere schaal opnemen van muziek in de dagelijkse zorgplannen voor mensen met dementie.

Regina portret
© Copyright - Regina op Muziek | website - studio ZOO